En sak i taget

Häromdagen läste jag ut Susan Mausharts bok ”Nedkopplad”. Det var första boken jag laddade ner till min iPad för att läsa. (sic!) Jag har haft boken ett tag, men inte haft tid att läsa förrän nu.

Bild på mamma som tejpat sin son med gaffatejp

Det var några saker som fastnade där som jag gladeligen sprider till min omgivning. Visste du till exempel att din hjärna bara kan göra en sak i taget? När den bearbetar information kan den bara hantera en uppgift åt gången. Jo, det är sant! Jag lovar!

Vi som länge har framhållit oss som excellenta på att göra många saker samtidigt – och använt ord som ”Multitasking”, ”Simultankapacitet” och annat sånt får helt enkelt anse oss besegrade. Det bara KÄNNS som om vi kan göra flera saker samtidigt!

Och när man testade två grupper; en som gjorde många saker samtidigt och en som gjorde en sak i taget kom man fram till det förvånande resultatet att de som gjorde mycket samtidigt helt enkelt var urdåliga på allting!

Hm. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Undrar om det gäller för allas hjärnor. Kanske – eftersom vetenskapen också tycks anse att Mindfulness-övningar hjälper de flesta att tagga ner. Och de går ju ut på att göra en sak  – bara vara – och vara uppmärksam på det.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: