Akvarell: Färgtoncirkel med 6 primärfärger

De gamla pigmenten och färgerna var inte helt klara. Många av de färger som fortfarande finns i en akvarell-låda är baserade på de gamla färgpigment som använts tillbaka i tiden. Man känner igen dem på namnen de bär: cadmium red hue, cobalt blue hue – alltså färger som beter sig som originalen men som är sammansatta av andra pigment än kadmiumröd eller koboltblå. För att behålla klarheten när du blandar så kan du då behöva ha flera varianter av primärfärger. Det räcker inte med tre.

Ett bra sätt att börja är då att skaffa två av varje primärfärg. För att det ska vara lättare att blanda behöver du då en kall och en varm variant av varje primärfärg. Det kan vara bra att tänka på att alla färger vi har uppfattas olika när det gäller värme beroende på vilka färger som finns intill.

En blå färg går ofta åt det röda eller gröna hållet och en röd färg upplevs gå åt det gula eller blåa hållet. Men en gul kan vara kall och en blå kan vara varm beroende på vilket annat färgstick som finns i pigmentet eller vilken färg som ligger intill. När färger påverkar varandra kallar man det ofta färginduktion och du kan läsa mer om det bland fakta-inläggen om färglära eller i konstteorin.

Färgtoncirkel med många blandningar

Dubbla primärer

När vi blandar och vill att färgen ska behålla sin klarhet eller mättnad kan färgerna vi blandar från behöva ha någon egenskap av färgen du blandar med.

I en akvarellåda med dubbla primärer har vi därför fler färger än de tre jag tog upp som start:

 • En kall gul – ex. Winsor lemon, Lemon Yellow eller Aureolin
 • En varm gul – ex. Cadmium Yellow hue, Indian yellow eller New Gamboge,
 • En varm röd – ex. Cadmium Red hue, Winsor Red eller Scarlet lake
 • En kall röd – ex. Alizarin Crimson, Permanent Rose, Magenta
 • En varm blå – ex. Ultramarine Blue, ibland passar Cobolt blue in här också.
 • En kall blå – ex. Cobolt Blue eller Cerulean Blue (båda halvtäckande blå  – båda dessa färger har tungmetaller i sig – hantera varsamt). Du kan också välja Manganese Blue Hue om du vill ha en mer miljövänlig eller Winsor Blue (green shade). Prussian Blue är också fin – den är transparent och mycket pigmentstark. Vad kan jag säga; antalet blå färger jag har köpt överstiger de flesta andra kulörer i min palett.

Andra färger du kan behöva

Andra färger du kan behöva i din låda är jordfärgerna. De är ofta transparenta och finfina för att få fram vackra blandningar eller för att dämpa de klarare primärfärgerna. Svart används sällan som egen färg i objekt – mer som blandningar eller för konstrast.

Lägg gärna till:

 • Yellow Ochre – en gulockra som ofta är halvtäckande. Raw Siena är lite lik – fast helt transparent.
 • Burnt Umber – en umbra som är upphettad och därför vackert brun. Bra att blanda med blått för att få fram svartare nyanser. Transparent.
 • Neutral tint – en svartgrå som inte har någon dragning åt något håll – men som också kan göra vackra dämpade blandningar. Täckande.
 • Paynes Grey och Indigo – två täckande färger som kan ge dig åskiga eller vintriga gråa himlar. De tar gärna över och sprider sig villigt, så hantera varsamt så att du inte dödar din målning. Kul att leka med. Även om du späder med vatten så dämpar dessa ljuset rejält.
 • Chinese White – ja, jag vet. Vi ska spara ut det vita – inte blanda i. Men täckande vit är perfekt för att få fram det ljusa igen – på snöiga grenar, på vågtoppar, på semlor. Vill du ha helt täckande så kan en Titanium White eller Permanent White (gouache) vara det du lägger till.
Bra färger att ha med i akvarellådan

Övningar

Dessa övningar ger dig en grund att stå på och en palett att arbeta med. Det är inte alltid större palett är bättre. Du kan klara dig långt på 12 färger. När du har lärt dig att hantera de färger du har kan det vara dags att köpa till nya pigment eller att pröva nya pigment eller märken.

Olika tillverkare gör sina kakor eller tubfärger på olika sätt. Var lite otrogen i början för att se skillnader och ta även reda på varför pigmenten skiljer sig – så att du kan fatta bättre beslut vid inköp i fortsättningen. Den bästa färgen är den du använder!

Lätt: Blanda en färgtoncirkel med 6 primärfärger

Ta nu de färger du har i din låda och gör en färgtoncirkel med dubbla primärer. Lägg gärna till både sekundärfärger och tertiärfärger. Ditt mål är även nu att få fram fina sekundärfärger och tertiärfärger. Undvik kravet att få ihop den vackraste färgtoncirkeln.

I filmen så har jag använt följande färger: Aureolin, Indian yellow, Winsor Red, Alizarin Crimson, French Ultramarine, Prussian Blue.

Medelsvår: Blanda dämpade kulörer

Lägg gärna till blandningar av färgerna som ligger mitt emot varandra tvärsöver färgtoncirkeln. Dvs blanda gult med violett och violett med gult. Lägg dessa fält innanför i cirkeln. Skriv upp vilka färger du har blandat.

Svår: Färgtoncirkel med färdiga pigment

Har du en låda med många akvarellfärger så har du kanske redan de pigment som ligger nära de färger som kan ses som sekundär eller tertiärfärger. Den här övningen har jag funderat över själv – eftersom jag har så många olika pigment. Kan man få ihop en färgtoncirkel med färdigblandade pigment? Pigmenten kan ju heta olika beroende på tillverkare så jag har letat efter färger som ligger nära de tryckta färgtoncirklarna men som ändå går bra att blanda med varandra.

Jag har utgått ifrån ett stort färghjul köpt från Amazon.se. Det är en bra sak att ha hemma och jag kan rekommendera den för vissa av övningarna vi kommer att göra framöver. Jag har använt mig av färgkartor – från Schminke och Daniel Smith – för att få fatt i alla olika pigment. Googla på ”Watercolour Dot Colour Chart” så blir det lättare att hitta. De finns att köpa i Sverige.

Inspirationen kommer från Stephen Quiller. Se hans webbplats QuillerGallery.

Du kan pröva med: (T= transparent, O=opak)

 • Klargul: Hansa Yellow – T, Cadmium Yellow Light – O
 • Gulorange: Cadmium Orange – O
 • Orange: Pyrrol orange- T, Cadmium scarlet – O
 • Rödorange: Pyrrol Red medium – T, Cadmium Red Medium – O
 • Röd: Alizarin crimson – T, Perylene Maroon – T
 • Rödviolett: Magenta – T
 • Violett: Winsor violet – T
 • Blåviolett: Ultramarine Blue – T, Ultramarine violet- T
 • Blå: Phtalocyanin blå – T, Winsor blue – T, Prussian blue – T
 • Blågrön: Phtalo turquoise – T,
 • Grön: Phtalo green – T
 • Gulgrön: Permanent green light – T, Permanent Sap Green – T

Komplementfärgen kan hjälpa dig dämpa en kulör och ta fram en skuggfärg. Vanligtvis använder vi gärna svart eller blått som standard för att måla skuggor på objekt. Men det är inte alltid det fungerar. Då kan den här kunskapen vara spännande att experimentera med. Rätt använd så har du nytta av en stor palett, men det kräver mycket övning och många timmar måleri.

Den här övningen är ren lyx för den som har köpt på sig för mycket färg. Den bästa färgen är den du använder – så lär dig använda dina färger!

Lycka till!

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: