Akvarell – vilka färger har du?

Du som har många färger hemma har kanske aldrig egentligen tagit reda på vilka färger du har, och det ska vi råda bot på nu. En del av att få kontroll över färg och pigment handlar om att lära känna de färger du har så att du direkt kan få fram den färgblandning du behöver. Ju mer du vet om pigmenten desto lättare blir det.

Pigmenten är som medlemmar i en familj – de har olika temperament och beter sig olika beroende på papper, vattenmängd och hur de har det tillsammans med andra. Ju mer du vet om deras personlighetsdrag desto bättre är det.

Du har kanske märkt att det inte är billigt att köpa färgerna – varken i kaka eller tub. Att ta reda på hur du kan använda dem – genom att göra vissa övningar igen och igen och igen – är en bra vana. Ibland ändrar tillverkarna sammansättningen i färgen de säljer och då ändras ibland sättet de reagerar på.

Akvarellglädje – för många färger och pigment

Vilka färger har du?

Ta nu fram alla färger du har – oavsett om det är kakor eller tuber. Vi håller oss till dessa utföranden för att göra det enkelt.

Det första du behöver göra är att ta reda på vilka färger du har så att du kommer ihåg vad färgerna kallas för. Du behöver också ta reda på om de är transparenta (genomskinliga) eller opaka (täckande). Det här spelar roll när du ska blanda färg i bilder och du vill få fram vissa effekter.

Akvarellen använder ju det vita i pappret för att få fram ljusare nyanser och du behöver se både hur en färg ser ut; både som mättad (lite vatten) och som omättad (mer vatten) och alla nyanser du kan få fram däremellan.

Jag rekommenderar att du även tar reda på hur pass farlig färgen är. Det finns färger med tungmetaller i gamla lådor som förgiftar vatten eller mark, eller dig själv. Dessa behöver du hantera med mer varsamhet och uppmärksamhet. Du tar reda på mer om färgen om du går in på märkets webbplats och letar efter en färgkarta (colour chart / color chart).

Här är en övning du behöver göra som handlar om färgen som material. Som alltid kommer du behöva bra ljus för att kunna bedöma färgerna korrekt.

Jag gör nya färgkartor när jag ändrar om i lådan

Övningar

Färgkarta för färgerna i lådan

Eftersom färgpigmenten är mer kompakta som material än uppmålade så kan det vara bra att se hur de ser ut uppmålade innan du väljer. Gör en färgkarta med alla färger du har i den låda du använder. Använd det papper som du oftast målar på. Låt gärna färgkvadraten innehålla både mättad färg och omättad – dvs så lite utspädd och så mycket utspädd du kan få den.

Ibland behöver man göra många kartor innan man blir nöjd.

Färgkarta till din arbetsplats

Det kan också vara bra att ha en färgkarta till din arbetsplats. Då kanske du gör en med alla färger du har. Hur många färger har du? Hur många olika märken? Vilken kvalitet ha färgerna? Alla de här frågorna är bra att kunna svara på om du går en akvarellkurs. Särskilt på distans.

Fler frågor?

Om jag tar upp ett ämne som du saknar information om så kan det vara ett tips att titta på tidigare inlägg på bloggen. FAKTA-sidor innehåller grundläggande information och det finns en FAKTA-sida om akvarell här -> FAKTA – Akvarell: materialen.

Andra frågor kan du ta upp i gruppen på Facebook.

Lycka till!

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: