FAKTA – Akvarell: materialen

När du börjar måla med akvarell kan det vara bra att ha lite grunder färdiga. Ämnet är stort och kan bli en hel bok – innan du har skaffat en bra sådan (se boktipsen längst ner på sidan) så är det vissa saker du behöver veta mera om. Jag går igenom några viktiga här.

Olika slag av akvarellfärger

Kakor och tuber

Akvarellfärg kommer oftast i två olika utföranden: som en hård kaka eller flytande i tub. Om du väljer konstnärskvalitet så kan båda varianterna vara bra att ha. Kakor är lätta att bära med sig – tuber är lätta att jobba flödigt med. Kakorna kommer oftast i hel- eller halvkoppar. De färger du använder mest kan du behöva ha i helkopp.

Olika tillverkare har lite olika innehåll och kvalitet på sina färger, även om det är konstnärsfärger. Det kan vara värt att pröva olika set från olika tillverkare. Du får vad du betalar för – så välj alltid konstnärsfärger. Köp hellre få i början och lägg till flera efterhand.

Konstnärsfärger har finare pigment och är testade så att de klarar ljus bättre och har bättre hållbarhet. Färger som innehåller tungmetaller är det bra att undvika; de mer miljövänliga pigmenten heter ofta något med HUE i namnet för att visa att de är som ursprungsfärgen – men mer miljövänliga.

Det finns också pigment av studiokvalitet och de kan fungera bra i skolan och för yngre nybörjare. De kan vara bra att börja med som akvarellmålare, men å andra sidan lär du dig kanske inte om de underbara variationer som kommer med konstnärspigment. Dessa är oftast mer miljövänliga.

Det är lättare att lära sig rätt från början så jag rekommenderar alltid färger av konstnärskvalitet.

Spara förpackningarna

På förpackningen får du reda på många saker. Här är två kopp-gördlar från Winsor&Newton.

På banden kan du från vänster till höger få reda på:

 • AP betyder att färgen är säker och testad för att inte vara farlig för djur eller människor.
 • CL betyder att användning av färgen/produkten kan medföra hälsorisker eller att produkten kan vara farlig för människor. Vill du veta mera så titta på https://acmiart.org
 • Permanence talar om hur permanent färgen är AA är bäst, A är rätt bra. B är sämre.
 • Pigmentens kemiska namn har olika koder: PG36 och PY110 talar om att man har använt två olika pigment för att få fram Sap Green.

När vi använder ex Ultramarin vill vi att färgen ska se ut som och fungera som Ultramarin har gjort tidigare: alltså den ska vara genomskinlig/transparent och lite kornig; även om den inte längre görs av lapis lazuli och den kanske är en blandning av helt andra pigment idag. Så Sap Green görs av två pigment; ett grönt och ett gult och färgen är transparent som den alltid har varit.

 • Du kan också se hur ljusäkta (Lightfast) färgen är:  I är bäst, III är sämst.

Rutan som du ser precis vid produkt-numret (503) talar om för oss om färgen är transparent (vit/tom ruta) eller opak (svart ruta). Det här kan skilja sig lite mellan olika märken. Ibland är det rutor som säger att färgen är halvtransparent eller halvopak och de ser lite annorlunda ut.

Om du har slarvat bort gördeln från en Winsor&Newton-färg – så kan du ladda ner en färgkarta här  – leta efter download colour chart.  https://www.winsornewton.com/na/paint/watercolour/professional-watercolour/ Där finns alla koder för varje färg. Har du andra färger får du leta upp tillverkarens webbplats.

Akvarellpenslar

För att kunna måla behöver du ha en pensel eller två. Det är bra att skilja på vilka penslar du använder till vilka material. Jag har alltså delat upp det på akvarellpenslar, tuschpenslar, temperapenslar etc. Detta är bara mina akvarellpenslar. Akvarellpenslar har ofta kort skaft och är gjorda av hår – animaliskt eller syntetiskt.

Traditionellt har akvarellmålare använt mårdhårspenslar. Detta för att mården har ett hårstrå som smalnar av i en ände och därför lätt bildar spets som våt. Eftersom håren är spolformiga så håller de dessutom mycket vatten och släpper vattnet i ett jämt flöde – ett sätt att få kontroll över färgen när man målar. Mina första mårdhårspenslar (nr 3 o 4 från vänster) fungerar fortfarande bra för tusch även om de är mer än 30 år gamla och lite spretiga. Som du ser så föredrar jag större penslar.

Nu finns det även många bra syntetpenslar eller penslar med olika hårblandningar – alla gjorda för att hålla flytande färg bra. Pröva dig fram.

Det är bättre att börja med få penslar och sedan lägga till när du behöver. Även här är det bättre att satsa på kvalitet. Jag har fyra favoriter;

 • en platt mårdhårspensel nr 1” (2,5 cm bred). Märke Winsor&Newton;
 • en syntetisk kattunga (kallas ibland oval wash) som är en bred pensel som har spets (nr 16). Märket är daVinci;
 • en vanlig rund mårdhårspensel (nr 10). Märke Winsor&Newtonoch;
 • till sist en pensel av gethår för vatten (luktar våt hund när man använder).

Vilka penslar du använder beror på vad du behöver dem till. Du kan klara dig långt med bara fyra stycken.

Akvarellpapper

Även när det gäller akvarellpapper så gäller devisen du får det du betalar för. Det finns många olika slags papper på marknaden och det kan vara värt att experimentera med olika sorters papper för att se vilket du trivs bäst med. Vilket du tycker om har med papprets kvalitet och utförande att göra.

Papper kommer i block, rullar eller enskilda ark. Blocken är behändiga för utemåleri. De enskilda arken kan du köpa när du vill pröva lite olika sorter innan du köper ett helt block. Varför inte gå ihop i en målargrupp och köpa varsitt olika – och sedan byta med varandra för att få många olika kvaliteter direkt?

Ytan

 • Ett papper med Satin-yta (helt platt) kan vara fint till illustration. (Hot pressed)
 • Ett papper med Fin yta (med lätt gräng) kan vara fint till porträtt och stilleben (Cold pressed)
 • Ett papper med Grov yta (med grov gräng) kan vara fint till landskap (Cold pressed)

Ytan och hur pappret är tillverkat gör att färgen beter sig olika och kan hjälpa till att få fram motiven.

Limmet

Olika papper limmas dessutom på olika sätt. Det kan göra att pappret tar emot färgen på olika sätt. Om du är vegan gillar du nog Cansons Heritage – ett papper som inte längre limmas med animaliska produkter som man gjorde förut.

Papper med mycket lim tar inte åt sig färgen på samma sätt som ett papper med lite lim. Man kan också väta hela ytan för att lösa upp limmet något innan man börjar, så kan pappret suga åt sig färgen som du vill. Det är skillnad att måla på ett papper som aldrig varit vått, och på ett papper som man har vätt innan. Undersök skillnaden.

Här har jag testat olika papper

Tjocklek

Akvarellpapper kommer i olika tjocklekar. Ett tjockare papper kan klara mer vatten än ett tunnare. Ett papper för akvarellmåleri behöver väga minst 300gr. Det står oftast på blocket eller nämns i produktinformationen. Det finns papper som väger 640gr – de behöver du inte sträcka/klistra upp innan och du kan dessutom måla på båda sidorna om du behöver. Om du väljer ett tunnare papper så kan du rulla det lättare för att förvara det; välj då mellan 200-300gr.

Om du använder ett tjockt papper så kan du istället spraya vatten eller lägga ett tunt lager vatten på ytan innan du börjar – utan att pappret bucklar sig – för att få en yta som tar till sig färgen.

Tunna papper behöver du ofta spänna upp på en skiva innan du börjar måla.

Kvalitet

Vad pappret är gjort av påverkar också. Välj alltid ett syrafritt papper som är gjort på bomull. Då suger pappret åt sig färgen på ett bra sätt och bilderna kommer att hålla länge. Papper gjort i olika länder kan kännas olika att måla på.

Ett bra (lite dyrare) papper kan du ofta måla på båda sidorna på – ett billigare har en framsida och en baksida. Framsidan på de flesta papper känner man på stämpeln (på ark) eller hur det är limmat (i ett block).

Ta så lite som möjligt på själva pappret. Fingrarna har fett på sig och fett blandar sig som bekant inte med vatten och kan göra att färgen inte fäster där du vill.

Skissböcker

Vill du använda skissböcker för att måla i så behöver du välja ett med tjockare papper. Det står oftast på etiketten vilken tjocklek pappret har. 200-250gr är tjockleken jag har hittat oftast.

Vatten och aktiv vila

Akvarell är ett vattenmedium – pigmenten dansar runt i vattenpölen på pappersytan och följer vattnet och man kan lära sig att få fram vissa effekter. Andra effekter bara uppstår och kan räknas till de lyckliga misstagen som gärna händer när du målar akvarell.

Pigmenten ”beter” sig lite olika beroende på vad de är gjorda av. De är aktiva så länge som pappret är fuktigt och det är därför vissa akvarellbilder ser lite utvattnade ut medan andra ser mycket färgrikare och klarare ut.

Är det fuktigt i luften så kan en hårtork vara bra att ha för att torka bilder snabbare.

Akvarell är ett bra måleri att vila i. När du lägger märke till vad som händer med pigmentet i vattnet på pappret så lär du dig hur du kan måla i olika hastighet och på olika sätt för att få fram olika uttryck. Det är vilsamt – men det är också ett bra sätt att träna uppmärksamhet.

Akvarellen inbjuder dig till att:

 • Stanna upp
 • Lägga märkte till vad som händer och sätta ord på det
 • Att acceptera det som händer och se om du kan ha glädje av det
 • Att bestämma dig för att ha det kvar det som skett eller att lämna bilden och göra en ny.

Du kan också:

 • Ta fram en gammal bild och se hur du kan förändra den genom att fortsätta att måla på den – eller på andra sätt.
 • Stanna upp… etc.

Du som känner till Mindfulness känner igen de här stegen. Att träna med pensel i handen är ett skönt sätt att tillbringa en eftermiddag.

Jag kommer att gå igenom mer om dessa material lite längre fram med olika övningar.


Boktips

Vad kan jag säga? Jag älskar böcker om olika tekniker och material. Böckerna inspirerar mig att ta nästa steg i prövandet och experimenten – som ju är det som kommer att ge dig mest. Jag har många fler böcker som följt mig genom åren men bra litteratur på svenska att ha hemma kan vara:

Johan Rambergs böcker

 • Akvarell – Lekfulla övningar och kreativa insikter, Massolit Förlag, 2011
 • Akvarell – Vattendansen och det intuitiva måleriet, Bokförlaget Känguru, 2017

Arne Isakssons böcker:

 • Akvarell – En handbok, Wahlström &Widstrand Förlag, 1989
 • Akvarellteknik, Wahlström &Widstrand Förlag, 2000

En bok som kompletterar:

 • Akvarellmåleri – Historia och teknik av Tulla Grünberger och Anders Wallin, ICA Förlaget, 2002

Böcker som inte finns i handeln kan du ibland hitta på bokbörsen: https://www.bokborsen.se

Leta sedan efter böcker med målare som har en teknik du skulle vilja pröva och se om den passar. Akvarell är personligt – men vi har väl alla sett Anders Zorns akvareller eller Carl Larssons bilder från sitt hem i Dalarna och tänkt; SÅDÄR vill jag också se om jag kan göra.

Låt nyfikenheten vara din ledstjärna!


Länklista:

De största tillverkarna hittar du här (om sidan har flyttat på sig ta bort allt efter första / efter namnet på sidan) :

Webbaffärer:

Affärer som du kan handla hos – olika affärer kan ha olika märken – titta alltid efter artists quality eller fine quality. Jämför också hur mycket du måste handla för att få fri frakt eller hur mycket frakten skiljer sig. Vissa har Klarna – andra inte;

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: