Reflektioner från ateljén

Första dagen på mitt höstlov och jag lever i nuet och återerövrar sakta det som är min tid och min hastighet. Hela den här hösten har jag varit i någon annans hastighet och i vardagens stress och glädje. – Ja, för det är både och. Att dela konstnärliga processer och upplevelser med eleverna som jag gör varje dag är en outsinlig källa till både glädje och ibland stress och tvivel. 

Jag har inte riktigt hunnit ifatt mig själv den här hösten – och därför har jag inte kunnat finna ro eller ord att skriva. Orden har inte kommit och de kräver eftertanke och omställningstid. 

Omställningstid

Med flera lediga dagar i sikte så börjar jag städa och gå igenom högar av tidningar och böcker. Jag har köpt nya konstböcker i höst och behöver nu rensa i bokhyllorna för att ge plats för dem. Innan min hjärna saktat ner behöver jag rensa min miljö. Omställningen leder mig tillbaka till kreativiteten.

Den finaste boken jag köpt den här hösten är nog Lars Lerins ”Naturlära”. Det är som meditation i sig själv att läsa hans texter och citat och titta på foton och akvareller. Om du inte har råd att köpa den gå till biblioteket och avsätt en timme för att bläddra igenom den. Jag hittade den på Akvarellmuseet när jag tog min klass på utflykt. 

Bild på bokhög i ateljén.

Flera bokhögar är om akvarellteknik – och jag undrar om det blir någon sommarkurs på jobbet i juni. Jag brukar förbereda mig våren innan – och 2021 kan vi bara hoppas att coronan har släppt sitt grepp i Juni. Men förberedelserna gör jag ju ändå. Tankar och hantverk tar tid och måste få ta tid. Jag hoppas att min självvalda tystnad och känslan av nuet ger mig målarlust igen. 

Bra digital källor på svenska

I väntan på sommaren så använd den här tiden att hitta nya favoritböcker och filmer som kan ge dig inspiration tills vi ses igen. 

Johan Ramberg har ett konto på YouTube med samma fina känsla som i sina akvarellböcker. Se hans filmer och lyssna på hans lärdomar.

Atelje 5 – från Nordiska Akvarellmuseet har en fin spellista med akvarelltekniker visade av Peter Reuterberg. Äntligen riktigt bra tekniker på svenska och i lagom hastighet.

Stefan Gadnell har en akvarellkurs – en spellista som visar hela processer när han arbetar. Gillar att man kan grotta ner sig lång tid.

Dessa tips borde hålla dig inspirerad under vår mörka årstid. Att arbeta från foton som du har tagit själv ger dig en chans att resa även när vi inte kan och vad kan väl vara härligare?

Lycka till i ditt måleri! 

/Brita

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: