FAKTA – Om att se

Eller konsten att teckna med hjärnans hjälp

Att teckna av verkligheten handlar en hel del om att vara uppmärksam och att vara ihärdig. Det är inte en talang som bara några föds till. Det är en färdighet som du kan träna upp genom att lära dig att göra vissa saker och att sedan göra dem tills du kan det. 

Du har förmodligen lärt dig att knyta skorna, cykla och kanske till och med att köra bil – fast kanske inte samtidigt ;-). Det handlar inte om talang för att knyta skorna eller att köra bil, det handlar om tid och uppmärksamhet och att öva

Det kan också handla om en villighet att göra fel, fult och misslyckas (i dina ögon) under tiden du tränar för att sedan lyckas. Om du är musiker eller idrottare så är det här känt för dig. Om du inte spelar något instrument eller har tränat idrott så kan tanken vara ny. 

De personer som vi uppfattar har talang för att teckna har ofta tagit sig tid att bli uppmärksamma och att öva tills hjärnan har lärt sig att koordinera öga och hand. 

Uppmärksamhet när den är som bäst

Det börjar med att ta reda på hur någonting FAKTISKT ser ut. Det betyder att ta sig förbi hjärnans förmåga ge dig en energibesparande symbol för något och istället lägga märke till hur just det här objektet skiljer sig från andra liknande objekt. Att se det som om du såg det för första gången.

Så fort hjärnan har bestämt sig för att det du ser inte är farligt så kan du tappa förmågan att se detaljer, eftersom din överlevnad inte är beroende av det. Då sparar du viss information och glömmer annan; du ser det du förväntar dig att se. Du sparar det som en symbol.

Mina symboler av kaffe- och temuggar

Ett sätt att lära sig SE allt på nytt kan vara att öva på blind konturteckning. Ett annat sätt är att öva på ren konturteckning.

Vad har hjärnan med det här att göra?

För att lättare kunna teckna av det du ser så behöver du hjälpa din hjärna att lägga i rätt växel. 

Vi har två hjärnhalvor: Vänster och Höger. Vänster är den analytiska, mer verbala sidan av hjärnan. Den analyserar och resonerar och hjälper oss att överleva genom att snabbt ta reda på vad som händer. Höger är den visuella, helhetssökande och bildkloka sidan av hjärnan. Den upplever musik, färg, kreativitet och känslor och fattar beslut som inte alltid är logiska utan mer intuitiva – och ger dig en känsla för vart du är på väg utan att du alltid har satt ord på det. Den hjälper dig att berätta med din känsla.

Eftersom många har en dominant vänsterhjärna så behöver vi få den vänstra hjärnhalvan att tycka att det vi gör är tråkigt så att den högra hjärnhalvan får en chans att göra jobbet. Vänsterhjärnan tror att den är bäst på att teckna men använder gärna symboler. Högerhjärnan är bättre på att iaktta och vara nyskapande utan krav på att vara perfekt eller hålla ordning. 

Det finns övningar som kan att hjälpa dig att hamna i ”rätt läge” för att teckna och jag föredrar att använda de som snabbast hjälper dig vidare. Det är därför alla övningar på den här webbplatsen samlas i en viss ordning på en egen sida. 

När vi tecknar eller målar så behöver vi använda båda hjärnhalvorna – för att både gå på känsla och analys. Man kan säga att känslan hjälper oss med uttryck och analysen hjälper oss med teorin.  Analysen kan vara färglära, komposition och teknik. Kreativiteten hjälper dig med att komma i kontakt med din intuition. Ditt friaste uttryck når du genom att bli riktigt bra på att kombinera hjärnhalvornas förmågor.

Flow

När du tecknar och börjar se saker som de verkligen är så kommer du att uppleva flow. Det är den stunden då tiden upphör och du tecknar – ofta ordlöst och okritiskt och med uppmärksamheten helt fokuserad på det du gör. 

Det här tillståndet liknar även det som uppträder när du mediterar, joggar eller lär dig något som är lite svårare än vad du trott. När du har lärt dig att uppmärksamma det så är det lättare att uppnå det igen och du kan lära dig växla mellan de olika tillstånden i hjärnan. 

Det händer när du tar dig tid att göra något och inte har bråttom. När du blir absorberad av det du gör. När du anstränger dig lite bortom din förmåga. Den högra hjärnhalvan hjälper dig vidare. 

Flow kommer när du ger något din fulla uppmärksamhet. Glädjen följer oftast efter.

Vad behöver vi se när vi tecknar?

För att se objekt ordentligt så behöver vi uppmärksamma 6 punkter säger Betty Edwards:

  • Förmågan att se konturlinjer och var kanter möts
  • Förmågan att se mellanrum – formen som finns mellan konturerna och kanterna
  • Förmågan att se vinklar och relationer mellan linjer och former dvs. perspektivet
  • Förmågan att se valörer – det vill säga ljus och skugga
  • Förmågan att se helheten.

Varför är det här bra att träna?

När du har vana av teckning så övergår mycket av träningen till att utveckla det uttryck du har genom att du kan lära sig mer om material, tekniker, perspektiv och färg. Det finns inga genvägar – bästa resultatet kommer du att få efter mycket träning, så öva redan nu på att få de vanor du behöver för att teckna varje dag

Det kan vara bra att veta att förmågorna som jag nämner ovan faktiskt också hjälper dig att utveckla ditt måleri. Just valörer kan vara extra svårt att förstå utan att kunna se och avbilda ljus och mörker. Valörer är viktigt för att du ska kunna identifiera en färgs ljushet och det kan hjälpa dig att förstå hur färg hjälper dig med ditt eget uttryck

Gör du övningarna på egen hand så kan det vara bra att förstå att du kan behöva teckna varje dag för att kunna komma fortare fram i måleriet. 

Vad behöver vi se när vi målar?

När vi målar behöver vi dessutom se färger, former och det som i allmänt tal kallas för nyanser. Vi behöver koppla känslan för färg till kunskapen om färgblandning – och det är där analysen kommer in. Hur vi ser färg är dessutom relativt så först behöver vi förstå HUR vi ser färg och hur hjärnan kan ställa till det för oss även där. Men det kan du läsa mer om i Fakta-bladet kring färglära. 


Ytterligare läsning:

Betty Edwards: Teckna med högra hjärnhalvan och Om Färg. Båda kan finnas på biblioteket. 

Anders Hansen: Hjärnstark – Boken kan hjälpa dig att förstå mer om din hjärna och hur du tar hand om den. 

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: