Fortsätt öva: ren konturteckning

En av tecknarens bästa förmågor är den att kunna föreställa sig saker och att kunna minnas saker och det här är en av de färdigheter som du övar på resten av ditt liv. Det jag tycker är mest magiskt är att tecknandet hjälper dig både att minnas det som varit och kunna skapa det som blir. För mig finns det inget mer kraftfullt i världen än att göra just det. 

När du kan minnas vad du sett och lärt dig så är det enklare att föreställa sig det du inte sett. Det är därför de flesta konstutbildningar har många övningar som hela tiden går ut på att du ska se och avbilda verkligheten omkring dig på så många sätt som möjligt. Du får lära dig grunder kring perspektiv, komposition, proportioner under tiden du tecknar. 

Det finns inga genvägar – bästa resultatet kommer du att få efter mycket träning, så öva redan nu på att få de vanor du behöver för att teckna varje dag. För mig är det här ett sätt att se det vackra omkring mig och att uppskatta det jag ser och avbildar. 

Varför kan det här vara svårt?

När vi har svårt för att teckna av verkligheten som den ser ut så är det oftast för att vänster hjärnhalva tar över och erbjuder oss symboler för det vi ser. Istället för att verkligen se hur något ser ut så tror vi att vi har tittat på objektet och sett det. 

Detta symboltecknande syns ofta i dina barnbilder. Som barn tecknar vi symboler för att uttrycka oss. När vi når runt 8 års åldern börjar vi bli intresserade av att teckna realistiskt. Beroende på hur vår omgivning bemöter våra ansträngningar att teckna och uttrycka oss så lär vi oss att det är värt att fortsätta eller så slutar vi teckna. Slutar vi teckna så gör vi sällan skiftet över till höger hjärnhalva som lär oss se och teckna verkligheten. 

Fortsätter vi att teckna så tecknar vi fler och fler detaljer men trots att vi gör detta så har vi kvar vårt symbolseende som vi lärde oss som barn. Och dessa symboler är vänsterhjärnans favoriter – allt för att spara energi. Vi tecknar munnar, ögon, kroppar som vi tror att de ser ut istället för att verkligen se efter. Blind konturteckning hjälper dig att se bortom symbolerna. Ren konturteckning hjälper dig att gå vidare. 

Hur många olika slags koppar och muggar har du sparat som symboler?

Övning Ren konturteckning

Ren konturteckning kan man göra på flera sätt. Det som skiljer ren konturteckning från blind konturteckning är att du tittar på objektet – du får lov att titta på pappret så att du ser var dina linjer tar vägen. Poängen med detta är att du övar förmågan att minnas vad du sett de korta stunder du tittar på pappret innan du tittar på objektet igen. Poängen är att öva seendet så att du blir bättre på tecknandet. Det gör inget om det blir fel när du tecknar – du blir bättre på att teckna ändå.

Material du behöver: 

  • en 2B blyertspenna
  • ett ritblock

Tid: max 30-40 minuter, oftast kortare tid. 

En av de största tillgångar du har i din miljö är ditt målarbord. Om du tittar omkring dig där du sitter har du objekt omkring dig. Det kan vara i form av burkar med pennor eller penslar. Högar av böcker eller block. Kanske är du som jag och har även små plåtlådor eller askar med småsaker i. 

Har du ingen särskild arbetsplats så har du säkert skor, frukt, köksprylar som du kan teckna av. 

Börja med att plocka fram materialet och sätta dig bekvämt tillrätta framför det du har plockat fram. Du kan behöva ha blocket i knäet för att kunna luta det tillräckligt för att ha en bra vinkel för att teckna. Om blocket ligger på bordsytan så blir teckningen lätt utdragen eftersom du ser den från sidan och inte helt framifrån. Det du tecknar blir då skevt när du vänder upp blocket.

Lägg märke till hur du sitter så att du kan uppmärksamma om du byter ställning. Den här övningen är lättare att göra om du inte flyttar på huvudet. Du kan också se bättre om du blundar med ett öga. Det tar bort stereoseendet och plattar till det du ser så att det blir lättare att hitta former och linjer. 

Den här gången ska du börja teckna utan att lyfta pennan. Du får titta på pappret och nu ska du teckna de intill-liggande formerna och linjerna en efter en. De behöver inte vara exakta så gå vidare till nästa form när du har avslutat en. Börja i mitten av objektet och rör dig sedan vidare. Kom ihåg att det är OK att låta en linje bli en inre kontur för att kunna gå vidare – hellre än att lyfta pennan. 

Som du ser har jag inkluderat skuggan i konturteckningen. Jag har tecknat i som om jag gjorde ett pussel och struntat i de riktigt små detaljerna på ovansidan av skorna.

En snabb teckning av barnskor – direkt ifrån mitt målarbord.

Variationer av övningen

Den här övningen kan med fördel sättas ihop med att ta en linje på promenad och genom att öka hastigheten. Särskilt om du tränar med modell eller går på öppen kroki. Ta då med ting runtomkring i rummet för att berätta var modellen är. 

Ta fram foton på människor från t.ex. fotowebbplatsen Unsplash och teckna många olika människoansikten med ren konturteckning. Genom att byta ansikten så lär du dig variation och att se skillnader. Unsplash har ofta licenser som tillåter dig att använda bilderna om du förvandlar dem. Läs noga innan du publicerar dina bilder på sociala medier. Berätta annars vem som har fotat originalfotot och var du har hittat det. 

Den här övningen kan bli underbar som underlag för lite mer abstrakta målningar i ex. akryl eller gouache. Du kan behålla vissa linjer och måla över andra. Jag kommer att lägga till exempel i ett annat inlägg. 

Hoppas att du fått smak för den här övningen. Den här kan man ha roligt med ett helt liv!

Alla bilderna på den här webbplatsen är gjorda av Brita Wanngård

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: