Satsa på att utvecklas

Hur vet du att du utvecklas? 

– Vad har det med saken att göra? tänker du säkert. Jo, jag menar om du nu lägger ner en massa tid på att teckna och måla kan det då inte vara lite roligt att hålla reda på om du utvecklas eller ej? 

Om du målar för att må bra då spelar det kanske ingen roll. Då kan varje färg, linje och form vara bra för dig varje gång du sätter dig vid ditt arbetsbord eller står vid ditt staffli. 

Om du målar för att bli bättre på det du målar, då kanske du behöver ha en liten plan kring det här att utvecklas. Nedan har jag lagt ut två olika bilder av citroner – målade med 30 år emellan. I början visste jag inte att ljuset kunde ha andra färger än vitt på en yta.

Citroner 1986 och citroner 2018

Vad är utveckling för dig?

Först behöver du bestämma dig vad du tycker är utveckling. Inom det här området kan det vara många saker men ofta säger vi det lite luddigt: Jag vill 

 • Lära mig teckna
 • Lära mig måla
 • Blir bra på att teckna
 • Blir bra på att måla
 • Bli bra på att måla porträtt på hundar och katter
 • Osv.

Det kan vara bra att bli lite mer specifik om vad du längtar efter och vill göra: 

 • Jag vill teckna mera; varje dag faktiskt. 
 • Jag vill kunna teckna både verklighet och fantasi; I verkligheten vill jag kunna teckna av människor – för jag vill jag kunna illustrera en barnbok. Oj, då vill jag alltså måla också.
 • Jag vill måla mera med akvarell (eller gouache eller copic markers) så att jag kan illustrera en barnbok. Men en barnbok har förstås inte bara människor – de har miljö också. Jag behöver bli bättre på perspektiv…
 • Jag vill lära mig mera om perspektiv så att jag kan avbilda de miljöer jag vill ha i den barnbok jag vill göra. Oj då; jag kanske behöver kunna måla miljöer både inne och ute ->
 • Jag vet ingenting om hur man gör barnböcker. Jag behöver lära mig mera om allt runtomkring också… ska jag skriva den själv?…

Ja, du förstår kanske hur jag menar. De här olika önskningarna eller ”längtorna” kan hjälpa dig med vad du vill utveckla och lära dig om du skriver ner dem. På pappret kan det bli tydligare vilket fokus du blir gladast av och var du ska börja.

Gör en plan!

Det är nästan omöjligt att stagnera om du gör något varje dag, men du kommer att ta större steg framåt om du har lite idéer om du vad du vill lära dig. En vanlig konst-utbildning behövs inte alltid om du har tillgång till några få nödvändigheter:

Du behöver en skissbok eller en loggbok med bra papper i, där du kan samla både tankar och erfarenheter och bilder. Dina ”längtor” och önskningar. (Se inlägget om skissböcker för att få tips om det.)

Du behöver planera in tid i din kalender för att använda den här skissboken så ofta som du vill; varje dag om du vill utvecklas mycket eller två gånger i veckan om det passar bättre. Kanske bara varje söndagsförmiddag om det är enklast. Den tid är bra som du använder. 

Du behöver en plats där du får utrymme att skapa i lugn och ro utan avbrott. Har du ett lekrum? Har du en verkstad? Har du en atelje? Använd den! Annars gör i ordning ett hörn som är bara ditt där du kan ha bra ljus, allt material och gärna en dörr att stänga om dina processer. En garderob eller klädkammare kan fungera också. 

Mitt målarbord

Du behöver tala om för dina vänner, din familj och din närmaste omgivning att den här tiden som du vill ha för dig själv inte går att rucka på. Berätta också för dem att det är helt OK att de också tar tid att göra det som DE längtar efter på den här tiden. Det enda som kan hindra dig från att ha den här tiden för dig själv är om det brinner i huset eller om någon ligger och blöder. Allt annat kan vänta. 

Till sist: Det här är inte själviskt. Att lära andra att ha egentid för återhämtning är bra. Att sedan kunna vara fullt närvarande med dem du bryr dig om är bättre än att önska att du var någon annanstans samtidigt som du umgås. 

Lägg en grund för utveckling

En riktigt enkelt tips är att göra samma bilder med någon tids mellanrum. Utveckling kan gå så fort att du inte riktigt hänger med. Sparar du på skisser och småbilder så kan du själv se din utveckling. Pröva och se vad som händer! 

Betty Edwards (ja, jag vet; jag gillar hennes bok!) ber alla som vill lära sig teckna att teckna tre saker INNAN de börjar göra övningarna i boken Teckna med högra hjärnhalvan

 • Teckna av din andra hand. 
 • Teckna ett självporträtt av dig själv med hjälp av en spegel.
 • Teckna av en människa från din fantasi i helkroppsfigur.
foto på en skiss på min hand
Dagens handbild: Hand med sax

Det är enkelt att testa både sitt seende och sin fantasi på det här sättet. Så att du får något att utgå ifrån. Att använda verkligheten är lättare än att använda fantasin, eftersom vi lättare kan bedöma om vi kan avbilda verkligheten när vi faktiskt har den precis framför ögonen. 

Lägg gärna till teckningar av de objekt som du är fascinerad av; stilleben, hästar, barn eller hundar. 

Just nu skulle jag dessutom vilja be dig att undvika att försöka bedöma om något är bra eller dåligt.Vänta 6 månader eller ett år med det. Om ett år har du mer erfarenhet och mer kunnande och kan lättare bedöma din utveckling. Gör då samma övningar en gång till och se hur de har förändrats. 

Grattis! När du har gjort det här har du en bra början på ett äventyr som kan räcka en livstid – det är värt att fira! 


OBS! Kom ihåg att du behöver såklart inte kunna avbilda verkligheten för att bli en konstnär. Att jag har med det här är för att många önskar bli bättre på det. Du vill kanske utvecklas inom något annat område.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: