Det var roligare förr

… att lära sig saker. Jag menar innan internet och Google. Förr så fick man gå till bokhyllan – om man hade någon – och titta efter en uppslagsbok – om man hade en – och slå upp ordet man ville lära sig mer om exempelvis ordet kvalster. Jodå, jag erkänner att det tog längre tid än att googla det, men jag lärde mig mycket mer.

225px-Trombidium_holosericeum_(aka)
Kvalster

Jag tittade efter ordet kvalster, men medan jag bläddrade i boken så såg jag en bild på en kutter (som naturligtvis kändes lite trevligare än ordet kvalster) och jag lärde mig att det var ett mindre segelfartyg med en mast och ett bogspröt.

Medan jag slog upp ordet bogspröt så fastnade jag på vägen i en liten artikel om Humphrey Bogart och funderade på varför filmer kallades för hårdkokta precis som ägg.

bild på kutter (båt)
Kutter

Förr lärde jag mig massor av oväntade saker under tiden som jag tog reda på att kvalster är små spindeldjur och att bogspröt är något som skjuter ut i fören på ett fartyg. Dessutom så insåg jag rätt snabbt att om jag ska ta reda på mer saker om hårdkokt film så behöver jag titta efter filmgenrer istället för ordet hårdkokt, och sökandet blev ett äventyr.

Nu förstår du kanske varför jag tycker att det var roligare att slå upp söker förr. Jag vill nämligen ha mer än de bästa träffarna kring ett sökord. Jag skulle vilja lära mig olika saker på vägen till det jag ska slå upp. Saker som jag inte skulle komma på själv. Att vara allt för effektiv när man ska lära sig nya saker motverkar själva syftet med att lära sig, för att inte tala om hur trist det blir.

Folkbildning – ja all utbildning faktiskt – är lite grand som att slå upp saker i ett uppslagsverk. Under tiden du ska lära dig om det som du har tänkt dig så har du samtidigt blivit lite mer bildad i andra områden som du inte hade tänkt. Till exempel; filmer, båtar, Humphrey Bogart och ägg.

Om vi hela tiden lär oss det som vi har tänkt oss och inget annat så missar vi en hel del; det vi inte kan förutse. Det som kanske kan kallas själva klistret i utbildningen: bildningen. Om vi bara skulle lära oss det vi skulle kunna förutse eller det som vi tror att vi vet så får vi ingen särskilt bra utbildning för framtiden.

För egen del så gillar jag bilderna i bildningen. De hjälper mig att komma ihåg vad jag lär mig. Skulle du vilja uppleva lite bild-bildning så kan jag rekommendera FlickR Commons. Där håller man på att samla foton från hela världen. Bilder som inte har någon särskild copyright och som du därför kan använda i många sammanhang. Där hittade jag bilden på kuttern ovan.

foto på Kungsträdgården förr
Kungsträdgården förr

På FlickR Commons kan du hitta foton på personer, platser och miljöer från hela världen. Museer och även Kungliga Biblioteket har lagt ut foton ur sina samlingar på FlickR Commons. Använd dem i din undervisning eller bara när du letar bilder till dina blogginlägg.

Skulle du inte ha råd att resa jorden runt i sommar kan du börja på Library of Congress för att komma till Stockholm:

Det är lite mer en resa i tiden än något annat. Men jag slår vad om att du inte väntade dig det, och det är definitivt trevligare än kvalster.

SparaSpara

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: