Kom i håg leken

Läser just i Lärarnas tidning om hur viktig barnens lek är för deras utveckling och jag tänker tillbaka på ett samtal jag hade i en färgaffär med en expedit om hennes dotters inblandning i att tapetsera om sitt rum.

Just den dagen hade jag sett hur svårt en av mina vuxna deltagare hade att klippa ett papper rakt. Vi försökte tillsammans hitta en strategi som skulle ge honom en möjlighet att klippa själv. Vi prövade olika saxar och olika knivar. Med och utan linjal. Kan man börja med att dra en linje med blyerts eller kanske baksidan av en kniv för att få en linje att följa? Vilket är lättare, vilket är svårare. För mig var det lätt att undersöka, för min deltagare var det svårare. Hans mindset handlade om att det skulle bli rätt från början och att varje ny prövning var ett nederlag.

När jag sedan kom in färgaffären och diskussionen om att barn inte kan hjälpa till vid tapetsering så nådde jag en gräns. Plötsligt hör jag hur jag säger: snälla du, låt din dotter vara med i det praktiska så att hon inte behöver använda sitt studielån till att lära sig klippa och klistra. Det finns bättre sätt att använda pengarna på och det blir dyrt för både henne och samhället om hon inte har fått motoriken till detta tidigare i sitt liv. 

Vi ser på varandra i färgaffären och ler lite. Kommer överens om att det går att tapetsera om – och måla om – och att lärandet i detta görande är värt mera än att det ska bli fint direkt.

Det finns vissa saker som jag märker att jag brinner för. Vissa övertygelser som är så starka att mitt vanliga filter till återhållsamhet bara inte fungerar. Det handlar om att vara snäll, visa hänsyn, hjälpa andra, pröva nya saker, försöka igen, se vad man kan lära sig och framför allt leka. Låt oss hjälpa varandra att växa genom leken.

Det här med att klippa är intressant. Jag har två favoritklippare i mitt flöde; dels Karen Bit Vejle:

Bit in action from Karen Bit Vejle on Vimeo.

Och så Nicole Belanger Smeltzer – vars collage-serier fick mitt hjärta att glädjas. Se mer på https://themiddlestsister.com/ och https://nicolesmeltzer.com där hon har mer av sin kreativitet.

Så lek lite idag. Det är ju påsk och fredagen är lång.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: