Konsthistorier

Jag stryker mig igenom flera av programmen Konsthistorier som du just nu kan se på SVT Play om du vill. Det är i slutet på sportlovsveckan och jag ska snart tillbaka till det som är min vardag: att entusiasmera kring teckning och målning, skapande.

jultomten_1898
Omslag till tidningen Jultomten. Från Wikimedia.

Första avsnittet, som handlar om Elsa Beskow, griper mig genast. Det andra som tar upp Hilma af Klint gör att jag minns utställningarna jag sett både på Louisiana och hos Antroposofernas i Järna.

Programmen tar upp kvinnliga konstnärer som på olika sätt varit pionjärer och kopplar ihop dem med samtida svenska konstnärer. Att få upptäcka konstnärer ihop med andra konstnärer är ett grepp som är genialt.

Lyxen att få konst rakt in i vardagsrummet när jag står och stryker gör att jag måste dela dessa pärlor med dig. Skynda, skynda att se – du har sex månader på dig och det kommer att komma två till i serien.

Nu återvänder jag till bilderna som ligger på ett av mina bord. Jag hinner måla en liten stund till innan vardagen pockar på.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: