Högar

Jag har högar hemma. De ligger inte alltid så att man upptäcker dem, men de finns där. De består av tidningar, eller böcker, eller bilder, eller bra-att-ha-papper som ska göra mig till en inspirerad och/eller inspirerande lärare.

Nu finns det ju ett stort MEN med dessa högar. Bara för att jag har högen betyder det ju inte att jag blir inspirerad. Tvärtom faktiskt. Började mitt rens under en lördag för inte så länge sedan. Kvar av denna korta stund av energi blev högar av tidningar.

kunskapsbanken-britaw

Tidningar är ett sätt för mig att hålla mig uppdaterad och investera i mig själv. (Bilden kommer från boken Vilken framtid vill du ha, Svensson skriven av Margareta Ivarsson.)

I ren desperation lade jag alla tidningar tillsammans på en stol vid matbordet för att kunna ”rensa i dem” vid ett senare tillfälle.

Det finns ett särskilt kännetecken av ”senare tillfällen”. De kommer senare i varje stund, vilket i realiteten betyder att de inte kommer alls eller mycket sällan. Så jag har suttit bredvid denna tidningshög och pratat med den varje frukost: ”Hur har du det? Ligger bra där? Kul att höra. Vill du ha lite mer sällskap? Här kommer några tidningar till – visst ska det bli trevligt att lära känna dem?”

Till slut stöter även min ypperliga förmåga till självförnekelse på hinder. Det kommer när högen börjar luta och jag inser att det här är bara att ta tag i. Så den här veckan har jag ”tagit i det”. Praktiskt nog har en kraftig förkylning fått mig att sitta hemma vid mitt köksbord och gå igenom tidningar som jag sparat eller inte läst. Förmodligen det senare.

Jag har till slut upptäckt tidningen Good News Magazine. Den är fylld med artiklar från hela världen om människor som gör inspirerande saker och vägrar låta sig nedslås av omvärlden. De hjälper andra människor, djur, natur i stort och smått. Där finns Engagemang utöver det vanliga som ger energi till nya tag.

Postens tidning Du&Co som har följt mig sedan starten har nu lagts ner och jag slipper adressändra – något som visade sig omöjligt, eftersom jag aldrig startade ett företag och privatpersoner inte kunde prenumerera. Fast jag gjorde det. Så mycket inspiration och information och engagemang den har hjälpt mig sprida till entreprenörsinriktade elever och deltagare.

Facktidningar som kommer varje månad – jag hade några på prov ett år: Alfa och Origo. Hur kommer det sig att mattelärare verkar vara så forskande, nyfikna och delar med sig så mycket av sin kunskap och sitt eget lärande som lärare? Jag ser i varje bladvändning hur alla ämnen kan höra samman och inspirera både lärare och elever till att våga ta steget utanför 40-minuterslektionen.

Nu flyttar jag mitt fokus till det som ger mitt hjärta glädje: bildkonst på en folkhögskola – och tidningarna åker till pappersinsamlingen.

Det här är ett väldigt enkelt sätt att reducera stress och städa samtidigt; behåll det som ger energi – gör dig av med resten. Ge vidare, återvinn eller återbruka. Ett smalare fokus ger dig mer energi och du har en chans att vara mer närvarande. Mindfulness på nytt sätt! I like.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: