Börja med en skissbok

Om jag skulle ge dig ett tips kring vad du behöver allra mest för att utvecklas som konstnär eller skapande person oavsett vilken nivå du är på så skulle jag framhäva skissboken.

Skissboken är ett underbart sätt att helt utan krav samla och skapa idéer. Du behöver inte göra det vackert eller i viss ordning. Du behöver inte visa den för någon annan och den ska inte bli ett konstverk som du säljer. 

Du ska helt enkelt ha en kompanjon som står på din sida och är ditt bästa bollplank genom alla – ibland galna – kreativa processer. En ”silent partner”.

foto på uppslagna skissböcker
Mina skissböcker

Den kreativa processen

Det är inte alltid lätt att vara i en kreativ process. I det kreativa ingår både det öppna och slutna. Den öppna fasen när allt är möjligt och vi litar på det som händer och en trängre fas när vi börjar misströsta på det vi gör och vår förmåga. När vi når den trängre fasen så behöver vi hitta ett nytt fokus för att kunna fortsätta – vi skaffar oss en begränsning som vi kan leva med för att kunna fortsätta utvecklas.

Då kan det vara bra att ha en skissbok att luta sig mot. Här finns dina idéer, skisser, klipp, anteckningar om webbplatser, vykort, papper, former och kanske bra citat du har läst i en bok om Picasso.

Jag har min skissbok till allt detta och ännu mera:

  • Hittar jag en rolig ”hur man gör-bok” eller roliga övningar så sparar jag småbitar av övningarna jag gör för att minnas processen och kunna få inspiration framåt.
  • Under tiden jag lyssnar på musik, poddar och Sommar i P1 så använder jag tiden för att klottra mönster, märken, färgfläckar eller vad-som-helst som kommer fram helt intuitivt. Ibland går jag tillbaka och använder idéerna som kom fram då till nya målningar.
  • Alla mina färgövningar och materialtester finns i loggboken. Så jag lär mig vad färgerna heter, hur de fungerar med andra färger och på olika papper och med andra material. Är de ljusäkta eller ej – håller de?
  • Om jag tvivlar på mig själv så skriver jag mig igenom mitt tvivel och lämnar det där på pappret – det slår aldrig fel. Jag har ju en rolig penna eller ny färg eller nytt papper som jag inte har använt förut. Arbetsglädjen kommer tillbaka trots mitt tillfälliga dåliga självförtroende.
foto på ett uppslag ur en skissbok
Jag har klottrat tematiskt

Hållbart skapande

Oavsett om du är konstnär eller inte så kommer du ha perioder av lycka och perioder av misstro när du skapar. Det viktigaste då är att hitta vägar framåt genom det som ger dig glädje – genom att göra! Att sitta och vänta på att inspirationen ska komma fungerar sällan.

Den skissbok som ligger på mitt målarbord är Winsor&Newtons spiralinbundna skissbok i A4-storlek. Den har 50 ark, 170g tjockt syrafritt papper för blyerts, färgpenna, tusch och akvarell och kostar runt 170 kronor. Länken går till IB Wahlström där jag handlar mycket av mitt material.

Det finns även en skissbok i A5-storlek som jag tar med mig när jag är på kurs eller när jag behöver få med mig något i en mindre väska.

Du kan även behöva en riktigt bra sax och limstift för att klistra in det du behöver i boken. OM du sedan sparar och återanvänder gammalt har nu inte bara många olika papper att leka med utan även början till många nya idéer och stunder för lek och undersökande.

Jag klipper ner bilder som inte blir färdiga och lägger dem i en låda jag har i närheten av min arbetsplats.

foto på min papperslåda
Hitta en bra låda för dina papper

Hoppas du nu tar fram de där skissböckerna som var lite för fina för att användas för att du trodde att du skulle förstöra dem. Börja använda dem till precis vad som helst. Det ska inte bli konst – du ska bara undersöka hur det kan fungera ihop med annat roligt material som du har!

Nu har du en kreativ bas som du kan återvända till igen och igen!

Kul! Nu går vi vidare!


Bilderna i det här inlägget är alla från mina skissböcker.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: