Konstnärsträffen – inspirera din inre konstnär

Vår hjärna är gjord för att spara energi – det kan du ibland se när du gärna upprepar dig. Du går samma vägar, äter samma mat, träffar samma människor etc. En konstnär gör samma bilder på samma sätt istället för på andraolika, sätt. Samma som förut kan ibland göra att vi blir mindre kreativa och har svårare att utvecklas. 

Du vet att du tar hand om din hjärna om du alltid har lätt att få idéer, om du är produktiv och har roligt när du lär dig. Om du å andra sidan har problem med att sätta igång, svårt att få idéer eller rent av känner dig lite utbränd; då har du förmodligen lite obalans på kreativa kontot och behöver göra ditt bästa för att finna balansen igen. 

Det finns tre riktigt bra saker för att fylla på kreativa kontot: skaffa en loggbok som du kan fylla med idéer och skriva av dig i; ta promenader varje dag för dig själv – bara ensamtid med dig själv i rörelse, kanske med en hund; och ha Konstnärsträffar varje vecka.

Loggboken har jag redan skrivit om, promenaderna berättar jag om en annan gång – nu tänker jag berätta om Konstnärsträffen. 

bild på väg
Hitta nya vägar att gå

Konstnärsträffen – ha ett äventyr för dig själv

Det här är för att ta din inre konstnär – som ofta är ett barn – på ett lekfullt äventyr. Det går ut på att göra något du aldrig har gjort, eller göra det på ett sätt du inte har gjort förut. Att se med ett barns ögon som om det vore för första gången. Det handlar mer om attityd än något annat; att bjuda in det oväntade och vara uppmärksam.

Den här övningen brukar vara den första som mina elever slutar med – för de kan inte föreställa sig slutresultatet. Resultatet ser du fyra månader framåt när du fortfarande är nyfiken och kreativ och kan föreställa dig det omöjliga – och inte har tappat fart och kreativitet. Varje gång du har en konstnärsträff sätter du in ”kapital” på ditt pluskonto – för att ta ut någon gång i framtiden. Vår förmåga att leka kan behöva övas upp. Leken tar fram och underhåller kreativiteten och vaccinerar mot idétorka

Hur du gör: Lägg in en tid varje vecka som är bara din. En till två timmar då du gör något som du aldrig gjort förut – eller gör något du brukar göra men med en känsla av äventyr – som om du gjorde det för första gången. 

Upprepa: 12 veckor. 

Spara: kvitton, skisser och tankar i din loggbok. Fick du idéer när du hade din träff? Spara dem innan de försvinner. 

Ideer till Konstnärsträffar

 • Besök en affär du aldrig har varit inne i – utan att handla något. Finns det saker som tilltalar ditt leklynne här? Vad kan det bli konst av?
 • en ny väg till jobbet och lägga märke till saker du inte sett förut. 
 • Ät på en restaurang som du inte varit på och ät en rätt du aldrig smakat förr.
 • Koka ihop något. Gör en räd i skafferiet och se om du kan laga middag eller göra en kaka till eftermiddagsfikat. 
 • Avsluta dina oavslutade projekt runt hemmet – vare sig det är städning, reparationer, nya gardiner eller ogräsrensning. Gör sådant du redan har köpt material till och som du skjutit upp. Avsluta det på ett annat sätt än det du tänkt. 
 • Tigg plastlådorna som blir över när affärerna fyller på i plockgodishyllorna. Använd lådorna för att sortera och städa i skafferiet, verkstaden eller ateljen. Få fatt i nya eller gamla ideer som du hade kring dessa ting. Du behöver inte börja ett nytt projekt nu. 
 • Ta fram en karta över platsen du bor och bestäm dig för att undersöka de gator, stigar, cykelvägar eller platser du ännu inte besökt. Var finns det historier? Hitta på en i huvudet medan du går och lägg till allt det du ser som du inte sett förut i historien. 
 • Upptäck biblioteket! Låna en bok av en författare du aldrig läst, eller kring ett faktaområde som du knappt hört talas om. Kolla barnavdelningens faktaböcker – de kan vara roliga! Låna en bok om något du alltid velat lära dig, till exempel hästar eller origami eller hur man knyter knopar. Hitta alla tidningar som biblioteket har.
 • Gör trolldeg av mjöl, salt och vatten, och gör billiga presenter till släktingar och vänner. Skapligt Enkelt är en webbplats som har tips om mycket! http://www.skapligtenkelt.se/
 • Upplev något kulturellt som du kanske aldrig har gjort eller sett eller upplevt förut. 
 • Om du har problem med stress så leta reda på olika terapeuter och ta en behandling i månaden som du annars inte skulle ha tagit. Pröva på rosen-terapi, aura soma, qi gong etc. 
 • Kom på egna äventyr som du vill ha för dig själv!
Gör något du aldrig gjort förut – ballongfärd i Stockholm

Allt det här sätter in på ditt kreativa konto och när du väl har börjat kommer det vara svårt att vara utan det. 

Förra inlägget handlade om kultur som du hittar på nätet. Det kan inte ersätta något som du upplever med alla dina sinnen och i verkligheten. Vi lär oss inte bara att skapa med ögonen; hela kroppen är med och lär dig och får dig att minnas det när du tecknar, målar eller skapar på något sätt.

När den avsatta tiden inte fungerar så kan du lära dig att hitta ”äventyr på väg”; på väg till gympan, på väg till jobbet, på väg hem från jobbet, på väg ute med hunden. 

Ett barn kan också vara bra att ha med sig på ett Leta-konst-äventyr. Speciellt fem-åringar är nära sin fantasi och sina idéer och kan göra kopplingar som vi andra kanske har glömt bort. 

Coronatillägg våren 2020

Vi har en pandemi för tillfället och ska undvika folksamlingar så mycket vi kan. Låt det inte hindra dig från att gå ut i friska luften eller på ett öppet museum – om du är frisk själv. Håll avstånd och tvätta händerna.  

Vi är mitt i en verklighet där ett mindre farligt äventyr kan göra god nytta för leklusten. 

Lycka till med ditt äventyr!

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: