Mindset

Är nyfiken på vad det är som gör att vissa lär sig och andra inte.

Nu har jag läst ut boken Mindset – Du blir vad du tänker skriven av professor Carol S Dweck. Du hittar den ex. på Adlibris om du vill läsa den på svenska. Boken handlar om skillnader på ett statiskt tänkesätt och ett utvecklande tänkesätt och hur man känner igen dessa olika strategier.

spara

Som lärare är jag intresserad över varför vissa elever tycks lyckas lära oftare och mera än andra och det här med mindset kan vara en möjlig förklaring till det.

Som många andra lärare så vill jag ju helst testa detta fullt ut genast – i praktiken. För att se om det gör skillnad. Med lite klickande kommer jag snart fram till att det finns träningsprogram redan utvecklade och ett datorprogram som kallas Brainology.

I många år har jag funderat över den genomgång i studieteknik som många av eleverna på min skola får. Det verkar inte som om den fungerar och då undrar jag förstås om det kan finnas något litet som kan göras bättre.

I min konstundervisning tar jag upp det faktum att hjärnan kan tränas – hela livet. Att repetition gör att den minns bättre och att det som mina konstelever lär sig rent praktiskt kommer att utveckla deras egna uttryck. Att teckna av något tio gånger är en standardutmaning jag brukar ha. Syftet är att se hur det ändras under processen – att det kan bli annorlunda; vi gör nya val.

Jag lägger stor vikt vid det faktum att när de tycker att något är svårt betyder det att de blir bättre och utvecklas; hjärnan blir klokare. Att det enda som behövs för att lära sig teckna är att teckna och att hela tiden utmana sig själv att bli bättre och bättre. Gör det svåra, gör det ”fula” gör det när du blundar, gör det med fel hand, gör det tillsammans med någon annan.  Hur många genvägar kan du ta för att få fram samma uttryck? Hur gör du för att få ett helt annat uttryck?

Att någon i min ateljé tycker att de har ”talang” är bara startpunkten – det är ju vad de gör med det de kan som spelar roll. Till de som inte tycker att de har ”talang” säger jag tröstande att talang är överskattat – oftast är det arbete som gäller; att skapa, reflektera, pröva, utmanas. Med fler erfarenheter kommer fler uttryck; skaffa mer erfarenhet!

Du har så mycket talang sa någon under lovet. Du har smör i penseln har någon annan sagt. Tror inte det. Men kanske jag har ett mindset som passar, och jag är envis. Kanske handlar det till slut om hur obekvämt man står ut med att ha det, eller vad tror du?

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: