Lyckat lärande

Vad är det som gör att du lär dig?

Vad är det som gör att jag lär mig?

Varför är vissa saker lättare att lära sig än andra?

Vilka strategier kan du använda dig av för att lära dig även det du tycker är svårt?

Jag har fortfarande svårt för att lära mig vissa saker – det är vissa strategier som jag har svårt att ta till mig. Som lärare är jag fascinerad av vad som gör att vi lär oss saker – jag vill underlätta lärande, även för mig själv.

inlärning

Det finns vissa verktyg som jag har nytta av i mitt yrke som konstlärare; genom att använda bilder och en process där man övar och repeterar naturligt så kan jag öka möjligheter för lärande. Jag kan låta eleverna bygga ny kunskap på tidigare kunskap och så göra kopplingarna lättare. Jag kan ge uppgifter som utmanar – som är lite för svåra – som kan öka motivationen och nyfikenheten. Med kontinuerlig feedback och reflektion kring processen lär jag kanske samtidigt ut en strategi för lärande som mina elever kan ha nytta av i andra sammanhang. Det viktigaste är att vi gör det tillsammans.

Det är juldagen 2015 – och du undrar säkert vad som får mig att tänka på det här så här mitt i lovet. Idag fastnade jag framför några program på UR  som heter Pluggkoden. Det är fyra program som alla tar upp strategier kring lärande – förklarade på ett sätt så att man förstår. Programmen handlar om lärande, läsning, matematikinlärning, planering och hur man håller fokus. UR har precis som folkhögskolan ett uppdrag att stödja livslångt lärande och folkbildning och här kan du hitta både ett och annat.

Något som jag själv är nyfiken på är Orka Plugga (finns inte längre kvar)  – en webbplats som tar upp innehållet i Pluggkoden och kanske fördjupar det en smula. Jag undrar om det kan inspirera de som saknar strategier. Kommer de ens att läsa på en webbplats som använder ordet ”plugg” som jag själv uppfattar som både negativt och arbetsfyllt.

Hur lär jag mig? Varför är jag, som har så svårt för att lära mig på det sättet som skolan lär ut, så inriktad på att lära mig hela livet? Vad motiverar mig? Vad vinner jag på det? Hur orkar jag misslyckas så mycket?

Jag tror att det har med mindset och attityd att göra. Någonstans insåg jag som tonåring att det mesta kan läras genom övning och ”hårt arbete”. När man känner sig helt utan talang och förmåga är det en tröst och det var nog det som fick mig att fortsätta. Jag känner mig bitvis helt utan talang och förmåga även idag – men idag känns det inte lika livsavgörande – och jag kan stå ut med att inte veta, att inte kunna och att misslyckas.

I det har jag lyckats.

Kommentarer är stängda.

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: