Utveckling och kreativitet

Hur vet du att du utvecklas?

– Vad har det med saken att göra? tänker du säkert. Jo, jag menar om du nu lägger ner en massa tid på att teckna och måla kan det då inte vara lite roligt att hålla reda på om du utvecklas eller ej?

Om du målar för att må bra då spelar det kanske ingen roll. Då kan varje färg, linje och form vara bra för dig varje gång du sätter dig vid ditt arbetsbord eller står vid ditt staffli.

Målar du med en tanke kring att lära dig mera eller att bli mer kreativ, då kanske du behöver ha en liten lekfull plan kring det här att utvecklas.

Oljemålningar gjorda med 30 år emellan.
I början visste jag inte att ljus kunde vara annat än vitt.

Vad är utveckling för dig?

Först behöver du bestämma dig vad du tycker är utveckling. Inom det här området kan det vara många saker men ofta säger vi det lite luddigt:

Jag vill:

 • Blir bra på att teckna av verkligheten.
 • Blir bra på att måla olja, akvarell eller akryl
 • Bli bra på att måla porträtt på hundar och katter
 • Ha lättare att få nya idéer och bli mer kreativ
 • Lära mig mera om olika material
 • Osv.

Det kan vara bra att bli lite mer specifik om vad du längtar efter och vill göra:

Jag vill teckna mera; varje dag faktiskt.

Jag vill kunna teckna både verklighet och fantasi; I verkligheten vill jag kunna teckna av människor – för jag vill jag kunna illustrera en barnbok. Oj, då vill jag alltså måla också.

Jag vill måla mera med akvarell (eller gouache eller Copic markers) så att jag kan illustrera en barnbok. Men en barnbok har förstås inte bara människor – de har miljö också. Jag behöver bli bättre på perspektiv…

Jag vill lära mig mera om perspektiv så att jag kan avbilda de miljöer jag vill ha i den barnbok jag vill göra. Oj då; jag kanske behöver kunna måla miljöer både inne och ute ->

Jag vet ingenting om hur man gör barnböcker. Jag behöver lära mig mera om allt runtomkring också… ska jag skriva den själv?…

Ja, du förstår kanske hur jag menar. De här olika önskningarna eller längtorna kan hjälpa dig med vad du vill utveckla och lära dig om du skriver ner dem. På pappret kan det bli tydligare vilket fokus du blir gladast av och var du ska börja. Särskilt om du börjar med att skriva utan annan tanke än att se vad du tänker när du tänker med pennan i handen. Det som du skriver för hand stannar längre i hjärnan än det som du skriver digitalt, så skriv för hand.

Kom ihåg att planer inte behöver vara statiska utan även kan vara startpunkter.

Gör en plan och hitta en plats!

Min lekhörna

Det är nästan omöjligt att stagnera om du gör något varje dag, men du kommer att ta större steg framåt om du har lite idéer om du vad du vill lära dig. En vanlig konst-utbildning behövs inte alltid om du har tillgång till några få nödvändigheter:

 1. Du behöver en skissbok eller en loggbok med bra papper i, där du kan samla både tankar och erfarenheter och bilder. Dina ”längtor” och önskningar. (Se inlägget om skissböcker för att få tips om det.)
 2. Du behöver planera in tid i din kalender för att använda den här skissboken så ofta som du vill; varje dag om du vill utvecklas mycket eller två gånger i veckan om det passar bättre. Kanske bara varje söndagsförmiddag om det är enklast. Den tid är bra som du faktiskt använder.
 3. Du behöver en plats där du får utrymme att skapa i lugn och ro utan avbrott. Har du ett lekrum? Har du en verkstad? Har du en atelje? Använd den! Annars gör i ordning ett hörn som är bara ditt där du kan ha bra ljus, allt material och gärna en dörr att stänga om dina processer. En garderob eller klädkammare kan fungera också.
 4. Du behöver tala om för dina vänner, din familj och din närmaste omgivning att den här tiden som du vill ha för dig själv inte går att rucka på. Berätta också för dem att det är helt OK att de också tar tid att göra det som DE längtar efter på den här tiden. Det enda som kan hindra dig från att ha den här tiden för dig själv är om det brinner i huset eller om någon ligger och blöder. Allt annat kan vänta.

Till sist: Det här är inte själviskt. Att lära andra att ha egentid för återhämtning är bra. Att sedan kunna vara fullt närvarande med dem du bryr dig om är bättre än att önska att du var någon annanstans samtidigt som du umgås.

Hur vet du att du utvecklas?

Ett riktigt enkelt tips är att göra samma bilder med någon tids mellanrum. Utveckling kan gå så fort att du inte riktigt hänger med. Sparar du på skisser och småbilder så kan du själv se din utveckling. Pröva och se vad som händer!

Betty Edwards (ja, jag vet; jag gillar hennes bok – den är baserad på forskning kring hur man lär sig teckna och måla!) ber alla som vill lära sig teckna att teckna tre saker INNAN de börjar göra övningarna i boken Teckna med högra hjärnhalvan. De är särskilt bra om du är nybörjare på att teckna verkligheten.

Börja med en enkel övning:

 1. Teckna av din andra hand.
 2. Teckna ett självporträtt av dig själv med hjälp av en spegel.
 3. Teckna av en människa från din fantasi i helkroppsfigur.
Dagens handbild

Det är enkelt att testa både sitt seende och sin fantasi på det här sättet. Så att du får något att utgå ifrån. Att använda verkligheten är lättare än att använda fantasin, eftersom vi lättare kan bedöma om vi kan avbilda verkligheten när vi faktiskt har den precis framför ögonen.

Lägg gärna till teckningar av de objekt som du är fascinerad av; stilleben, hästar, barn eller hundar.

Just nu skulle jag dessutom vilja be dig att undvika att försöka bedöma om något är bra eller dåligt. Vänta 6 månader eller ett år med det. Om ett år har du mer erfarenhet och mer kunnande och kan lättare bedöma din utveckling. Gör då samma övningar en gång till och se hur de har förändrats.

Lär från de bästa

När du vet lite mer vad du vill så blir det lättare att hitta de som kan hjälpa dig utvecklas. Hitta de bästa konstnärerna inom det område som du är nyfiken på. Då slipper du lära om något du kunde har lärt dig rätt från början.

Jag utgår från en bra känsla i magen när jag ser bilder, videor eller böcker. Jag lånar stilar, material eller sätt att tänka från den jag vill lära mig av. De bilderna visar jag sällan för någon annan – det blir processbilder som bidrar till utvecklingen av min egen stil. Inte sällan utgår jag från välkända konstnärer från den inriktning som jag är intresserad av. Kan jag hitta deras idoler dessutom så kan jag bygga på min ”forskning” ett lager till.

Grattis! När du har gjort det här har du en bra början på ett äventyr som kan räcka en livstid – det är värt att fira!

Fråga gärna - svarar när jag hinner